Нощта на 13 срещу 14 декември е най-подходящото време за наблюдение на метеорния поток „Геминиди”. Астрономите от НАО „Рожен” и катедра „Астрономия” към Софийския университет очакват да се наблюдават до 120 метеора на час.

Пенчо Маркишки, Институт по астрономия към БАН

Радиантът или видимата точка, от която идват метеорите, е близо до звездата Кастор в съзвездие Близнаци. Когато навлязат в горните слоеве на атмосферата, те изгарят от триенето и виждаме т. нар. „падащи звезди”.

Метеорите са миниатюрни частици колкото песъчинки, разпръснати от астероида 3200 Фаетон. Когато орбитата на Земята навлезе в тях, започва атрактивното небесно явление.

Астрофотографии: Ганчо Ганчев и Милен Минев

За наблюдението на „Геминидите” не е нужно да имате телескоп или друга оптическа техника. Изберете висока точка, далеч от светлините на населените места. В нощта на 13 срещу 14 декември насочете погледа си към източния хоризонт. На около 60 градуса над него ще бъде съзвездието Близнаци и посоката, от която ще дойдат метеорите.

Астрофотографии: Ганчо Ганчев и Милен Минев

Те могат да бъдат с бял, светлосин или оранжев цвят. Това зависи от химичния състав на частиците, които изгарят в атмосферата. Когато те са по-големи от песъчинка, оставят ярка следа в небето, а астрономите ги наричат болиди – подобно на автомобилите от „Формула 1”.

Астрофотографии: Ганчо Ганчев и Милен Минев

Ако решите да снимате Геминидите, насочете фотоапарата към техния радиант. Отворете максимално обектива, за да покривате колкото се може по-голяма част от небето. Настройте фотоапарата да снима през 5 или 10 секунди и дано успеете да уловите някоя „падаща звезда”.

Ако имате късмет, изпратете ни снимката в платформата „Аз, репортерът”.