Смартчасовниците все още не са навлезли в ежедневието ни така както смартфоните. Според привържениците им голямата полза от тях е, че можете да видите кой ви звъни/пише, без да изваждате телефона от джоба си. Според критиците е обратното – още една възможност да се разсейвате по време на работа или делова среща.

Все пак двете конкурентни операционни системи Android и iOS отдавна се борят за вниманието на потребителите и в тази ниша. Затова е голяма изненада решението на Google да направи Android Wear съвместима с iPhone (както и решението на Apple да позволи това).

Разбира се, Android часовниците, свързани с iPhone, няма да имат пълната функционалност на Apple Watch. Нито ще имат всички функции, когато са свързани с Android телефон.

От всички Android Wear часовници на пазара в момента само LG Watch Urbane (на снимката горе) може да работи с iPhone, като телефонът трябва да е iPhone 5S или по-нов, с операционна система iOS 8.2 или по-нова.

Очакваните в скоро време Huawei Watch и Asus ZenWatch 2 също ще бъдат съвместими с iOS, както и подготвяния Motorola Moto 360.

Ето стъпките за свързване на LG Watch Urbane към iPhone:
- премахнете сдвояването с Android телефон (ако има такова)
- инсталирайте Android Wear app на вашия iPhone (сваля се от App Store; ще мине известно време, преди да бъде достъпно от всички региони в света)
- сдвоете часовника и iPhone
- разрешете на Google да синхронизира информацията от календарите, Gmail и др. Отговорете с „да” на всички въпроси за разрешаване на уведомления

Очаква се и двете конкурентни ОС ще имат полза от това сътрудничество, защото в момента базовият модел на Apple Watch струва 349 долара. Сравнително висока цена за хората, които се колебаят и не знаят дали носенето на такова устройство ще им допадне. От друга страна повечето Android Wear часовници са с цена около 150 долара – доста по-приемливо за изпробване на новите технологии. Особено в навечерието на коледните празници, когато всички купуват подаръци.