Нов клас предсказани теоретично частици - пентакварки - са били открити по време на експеримент в Големия адронен колайдер, съобщи БТА, позовавайки се на прес информация от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN). 

Пентакваркът е частица, която се състои от пет кварка. За пръв път е предсказана теоретично от руските учени Д. И. Дяконов, М. В. Поляков и В. Ю. Петров от Петербургският институт за ядрена физика през 1997 г.

"Пентакваркът не е просто нова частица. Той представлява съвършено нов механизъм за обединение на кварки – именно от тях се състоят протоните и неутроните. Науката не е виждала нещо подобно през цялата 50-годишна история на експерименталната физика на частиците" - заяви ръководителят на експеримента Ги Уилкинсън, цитиран от CERN.

Изучаването на пентакварка ще позволи на учените да разберат по-добре как е устроена материята. Откритието е направено с един от четирите основни детектора на частици LHCb. С помощта на другите два – ATLAS и CMS – през 2012 г. беше открит Хигс бозонът.