Canon разработи APS-H CMOS сензор с почти 250 мегапиксела (19 580 x 12 600), което е рекордно за този размер сензори. APS-H е по-голям от APS-C сензорите, но все пак е по-малък от фулфрейма. Използва се главно при DSLR фотоапаратите на Canon от серията EOS-1D.

Според японския гигант, ако направите снимка на самолет от 18 км с новия сензор, ще можете да различите символите, изписани на опашката му. Разбира се, подобна иновация няма да навлезе скоро в потребителската електроника. Според Canon новата технология ще се използва най-напред в наблюдението на големи пространства като държавни граници, стадиони и др.п.

Сензорът има завидна скорост на пренос на данни от 1,25 млрд. пиксела за секунда, а „шумът” в изображението е малък въпреки големия брой пиксели. Възможностите за снимане на видео също са впечатляващи – резолюцията е 30 пъти по-добра в сравнение със стандарта 4K.

Накрая ще припомним, че през 2010-а Canon анонсира 120-мегапикселовия сензор APS-H, а тази година пусна на пазара апарата EOS 5DS, който е с 50-мегапикселова матрица.

Прототип на фотоапарат с новия сензор
Снимка: Canon