Boeing демонстрира най-новата версия на своето лазерно „оръдие” за сваляне на дронове – The Compact Laser Weapons System. Уредът е сравнително компактен и се пренася лесно в четири кутии с размерите на пътнически куфари.

Мощният лазер прогаря дупка в корпуса на дрон и по този начин го сваля на земята за секунди. Както и в предишната версия, лазерът се насочва с помощта на Xbox контролер и лаптоп.

За разлика от предшественика си High Energy Laser Mobile Demonstrator, който бе много по-мощен, новият уред няма да се ползва в бойни действия. Според Boeing лазерното оръдие ще влезе в употреба след няколко години, за да сваля дронове, летящи над военни бази, летища и други обекти, където сигурността е от голямо значение.

 

Проблемът при подобни лазери е, че консумират много електрическа енергия, което при по-дълъг режим на работа е предизвикателство. Другият недостатък е, че мъглата и високата запрашеност на въздуха пречат на лазера, но вероятно инженерите на Boeing ще намерят решение в скоро време на този проблем.