Един от първите филми в света с добавена реалност е на български автори - Теодор Ушев и Георги Господинов. Анимационният филм "Сляпата Вайша", в който ще бъде използвана експерименталната технология Oculus Rift, ще излезе през 2015 г. в Европа и Канада.

 

Филмът е по разказа на един от най-добрите ни съвременни автори - писателя Георги Господинов, и е дело на световноизвестния български аниматор Теодор Ушев.

Новата технология позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила Oculus Rift, което прави възможно той да вижда и допълнителна компютърно симулирана среда около себе си.

Филмът следва сюжета на разказа на Георги Господинов за Вайша – момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото – бъдещето.

Зад проекта застава френската телевизия “ARTE”, която се свързва в края на миналата година с Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска телевизия за изкуство и култура ще бъде и медиата, която ще излъчи анимацията през есента. Продуцент е и Националният филмов борд на Канада, с който Теодор Ушев работи от години.

Анимирането на "Сляпата Вайша" е първият общ проект на двамата българи, който ще бъде реализиран с подкрепата на престижните международни филмови институции.