България става член на Европейската космическа агенция. Министърът на икономиката подписа споразумението, с което учените и бизнеса получават нови възможности за развитие и постижения.

Европейската космическа агенция (ЕКА), е основният конкурент на американската НАСА. Миналата година ЕКА постигна невъзможното - спускаемият апарат на сондата „Розета” за първи път кацна върху комета.

25 години България беше сред малкото европейски държави, които не членуват в ЕКА. Членският ни внос ще бъде 1.2 млн. евро годишно. Срещу това студенти и учени ще работят по най-интересните и значими програми, а българските фирми за първи път ще имат правото да участват в проекти на стойност над 3 милиарда евро.

Какво печелим?

Ирена Христова е управител на изцяло българска компания, която създава интегрални схеми и чипове. Тези миниатюрни елементи са част от живота ни всеки ден, без дори да го подозираме.

„Това е пластина, и тук вътре има примерно, 5 хиляди малки интегрални схеми. Всяка една от тях прави чудеса. Започваме, оглеждам се - часовник, карта банкова, компютър, машини за управление на каквото и да е - управление на самолети, управление на софтуер в банките, управление в Космоса”, разказва тя.

Щом страната ни вече членува в Европейската космическа агенция, компанията на Ирена е една от многото, която вече може да изпълнява поръчки на ЕКА. Това ще помогне на българския бизнес не само да се развива и създава нови работни места, но и да внедрява най-модерните технологии.

Не просто подизпълнители

„Не българските фирми да са подизпълнители, а те да получат една мощна инжекция, която да им позволи да работят на световно ниво. Обикновено, в тази сфера, възвращаемостта на инвестициите е 4-5 пъти! Примерно, фирма, която произвежда дори и болтчета, но с космическо качество, може да има успех в тези търгове, защото тук говорим за индустриални проекти”, обясни Веселин Василев от клъстер Аерокосмически технологии CASTRA.

Министърът на икономиката и представител на ЕКА сложиха подписите си под дългоочакваното споразумение.

“България се присъединява към една изключително успешна организация! Организация, която е насочена към бъдещето!”, заяви директорът по въпросите на индустрията, обществените поръчки и правото в ЕКА Ерик Морел де Вестгавер.

До края на април предстоят срещи с учени и бизнесмени, на които ще бъдат представени възможностите за съвместна работа с ЕКА.

Следващата стъпка е споразумението да бъде одобрено и от българския парламент. Колкото по-рано стане това, толкова по-скоро студентите и учените ще започнат работа по програми на ЕКА. Бизнесът ще може да открие нови работни места и ще развиваме високите технологии.