На специална церемония в Сан Франциско Apple представи новия таблет iPad Pro.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук определи появата на новото устройство като „най-голямата новина в iPad сферата след iPad”.

Новият iPad Pro е с 12,9-инчов екран с Retina 5K дисплей, като широчината му е колкото височината на iPad Air 2. За първи път в екран на Apple може да се регулира честотата на опресняване. Това означава, че за пестене на батерията може да се намали честотата на екрана.

Таблетът е с новия процесор A9X, който според компанията е 1,8 пъти по-бърз от предшественика си.

Графичната карта е с двойно по-добри показатели и може да посрещне високите изисквания на игрите и професионални графични приложения. „Таблетът е по-бърз от 80% от преносимите компютри, произведени през последните 12 месеца. Графичната му карта пък е по-бърза от 90% от тях” – заяви Фил Шилер от Apple.

Батерията на iPad Pro ще издържа 10 часа. Устройството ще може да се справя с три стрийма 4K видео едновременно. Звукът също е на ниво – високоговорителчетата са четири, като операционната система iOS 9 ще балансира звука в зависимост от това как държите устройството.

iPad Pro е с дебелина само 6,9 мм, а теглото му е около 800 грама.

Важна новост е представянето на клавиатурата Smart Keyboard за iPad Pro. Тя е облечена със специална тъкан.

С това обаче изненадите не приключват. Към iPad Pro има и писалка (стилус), която се казва Apple Pencil (молив). Сензорите на Pencil и чувствителността на екрана позволяват при по-голям натиск да пишете с по-дебела линия, т.е. както при истински молив.

Apple Pencil може да се зарежда с кабел, който се свързва към iPad Pro. С „молива” можете да оцветявате бележки (notes) или мейли. На събитието бе демонстрирана и новата версия на Microsoft Office за iOS, която поддържа Apple Pencil.

За приложенията на Adobe също е помислено. Бе показано приложението Adobe Photoshop Fix, с което може бързо да се ретушират снимки.

Новият iPad Pro включва Touch ID и поддръжка на LTE. На задния панел има 8-мегапикселова iSight камера.

Големият таблет ще се появи през ноември в три цвята – сребрист, златист и сив. Моделът с 32GB памет ще струва 799 долара, а 128GB версията 949 долара (1079, ако е с LTE модул).

Apple Pencil и Smart Keyboard се купуват отделно – съответно за 99 и 169 долара.