Преработеното месо, като наденичките, беконът и шунката, предизвикват рак, съобщи днес Световната здравна организация.
Според доклад на СЗО 50 гр. pреработено месо на ден – a това е по-малко от два резена бекон – увеличава риска от рак на дебелото черво с 18 %.
Червените меса „може би също са канцерогении”, но учените все още нямат достатъчно данни.
Въпреки направените заключения СЗО подчертава и положителните ефекти, които месото оказва върху здравето.
Специалисти коментират, че направените изводи са добър довод да се намали консумацията на месо, вместо напълно да се откаже. Експертите твърдят, че хапването на сандвич с бекон от време на време не би навредило много.
Пояснява се, че под „преработено” месо обикновено се разбира такова, което е преминало някаква обработка, така че да се удължи срокът му на годност или да се промени вкусът му. Обикновено това се постига чрез добавяне на сол и консерванти, или опушване.
Смята се, че тези добавки и промени са вероятните причини за повишаването на риска от рак на дебелото черво.
„За всеки човек рискът от развиване на рак на дебелото черво, породен от консумирането на преработено месо, остава малък. Въпреки това вероятността нараства, с увеличаване на консумираното месо”, коментира д-р Кърт Страйф от СЗО.
Смята се, че около 34 хиляди смъртни случая годишно са причинени от „диета богата на преработено месо” в света.
За сравнение - един милион смъртни случая са предизвикани от тютюнопушене, а други 600 хиляди от алкохол всяка година.
Специалисти подчертават, че червеното месо има и важна хранителна стойност – то съдържа желязо, цинк и витамин В12. Здравната агенция на ООН подчертава, че има „недостатъчни доказателства”, че 100 гр. червено месо на ден увеличават риска от рак с 18 %.
Ескпертите изготвили проучването се надяват, че данните ще помогнат на много страни в света да достигнат по-балансирана диета.