Ако се разхождате около Зала „България“ в столицата, няма как да пропуснете впечатляващата с размерите си нова арт инсталация. Тя е дело на световноизвестния уличен артист Жюлиен дьо Казабианка, който за първи път твори у нас.

Снимка: bTV

„Произведенията в музеите принадлежат на абсолютно всички. Красотата принадлежи на всички ни! Но често си казваме: „Не мога да отида в музея, нямам достатъчно пари“. Затова искам да изнеса това изкуство и тази красота извън стените на музея и да го поставя на улицата пред всички нас“, обяснява Жюлиен дьо Казабианка.

Снимка: bTV

В случая инсталацията му не изобразява просто детско лице, а детайл от картина на Дечко Мандов от колекцията на Софийската градска художествена галерия.

„Работата е доста пипкава – признава артистът. – Самата инсталация трябва да се разположи много точно по самата стана. В конкретния случай търсих дълго във фондовете на галерията, за да избера точно това произведение“.

Снимка: bTV

Визуалният артист има подобни мащабни инсталации в десетки държави, сред които Мексико, Турция, Съединените щати, Хърватия, Испания, Шотландия.

„Това е една магия! Магично е да пътувам по света и да оставям следи от изкуството си“, казва той.

Снимка: bTV

Артистът е тук по покана на Френския институт в България.

„Жулиен дьо Казабианка е един от най-известните улични артисти. Важно е, че той мисли за изкуството извън музеите, а не вътре в тях“, обяснява Пиер Гийме, културно аташе на Франция в България. И добавя, че отново ще покани Жулиен у нас, защото „той не си свърши работата с едно посещение“.

След две седмици уличният артист отново ще посети България.