Спортни филми ще има за първи път тази година на „София филм фест”. Специалната програма е посветена на обявяването на София за европейска столица на спорта през 2018 г.

„Пеле: раждането на една легенда” (2016)

С фестивална премиера ще бъде представен „Пеле: раждането на една легенда” (2016), посветен на един от най-великите футболисти в световната история. Филмът проследява важни моменти от израстването и превръщането на Пеле в спортна легенда, трудностите, които преодолява бразилският футболист по пътя към световната слава.

Лентата започва с детството на Пеле и стига до първата победа за Световната купа с бразилския национален отбор по футбол в Швеция, когато бъдещата звезда е само на седемнадесет години.

Документалният „K2 и незабележимите пешаци” (2015) на Яра Лий проследява живота на местните хамали в Балтистан. Тези герои на алпинизма правят възможно изкачването на К2 – вторият най-висок връх в света.

„K2 и незабележимите пешаци” (2015)

На фона на спиращи дъха гледки се разказва за смелостта и всекидневните жертви на тези на пръв път обикновени хора и непризнати герои. Показан е и един нов поглед към Пакистан - страна, представяна често в медиите като земя на конфликти, тероризъм, неграмотност и ширеща се бедност.

За всички почитатели на спортния приключенски дух е филмът „Четвъртата фаза” (2016) за извeстния сноубордист Травис Рейс и неговите приятели – иновативните сноубордисти, включително Марк Ландвик, Ерик Джаксън, Браян Игучи, Пат Муур, Микел Банг, Джереми Джоунс, Виктор де ле Рю, Бен Фъргюсън, по време на епичното им пътуване от Япония през Русия до Аляска.

„Четвъртата фаза” (2016)

Кадрите се сменят с шеметна бързина, а звуковият дизайн и въздействащ глас зад кадър надминават и най-смелите очаквания – благодарение на тях към публиката е отправена покана да съпреживее тръпката от изследването на непристъпните диви места и магични ледени пейзажи.

„Да бъдеш Франк” (2016) на режисьора Питър Хамблин е ексцентрично пътуване, размиващо границите между мит, легенда и реалност за непознатия свят на големия авантюрист и сърфист Франк Джеймс Соломон.

„Да бъдеш Франк” (2016)

За него не съществуват пречки по пътя към постигане на голямата му мечта - професионалния сърфинг, дори когато това означава да се бори директно с проблемите и да разрушава всякакви бариери.

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” е сред най-интригуващите заглавия, привлекли вниманието на публика и специалисти на много международни фестивали през 2016 г. и удостоени с голямата награда в конкурса „Особен поглед” на фестивала в Кан, както с приз за европейско откритие на 2016 г. от Европейската филмова академия.

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” (2016)

Свеоеобразна хроника на живота на известния финландски боксьор не предлага на зрителите кръв и жесток бой от екрана, а уникален и красив боксов филм, заснет на 16 мм в черно и бяло.

На пръв поглед Оли Маки (Ярко Лахти) не напомня по нищо на типичния за боксьорски филми герой – той е приветлив и скромен, а когато го спохождат най-важните мигове звездна слава, се оказва, че за него е много по-важно да открие и съхрани любовта на чаровната Райя (Она Айрола).

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” бе определен за най-добър филм в Цюрих (2016), получи наградата „Златно око” за най-добър чуждестранен филм в Чикаго (2016), както и „Златен Хюго” за най-добър млад режисьор от Санкт Петербург.

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” (2016)

 

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.