Странните сирена с остра миризма не са по вкуса на всеки. Какво става обаче, ако от такова сирене се направи сладолед? Пазарен хит, оказва се
„Тваружек” (или по-често „тваружки”, в мн.ч., Tvaruzky.cz) е типично чешко зряло сирене с жълтеникав цвят, остър вкус и миризма, която за несвикналия нос може да е дори отблъскваща.
То се произвежда в региона на град Оломоуц, Моравия, от XV в. и е обичан местен деликатес. Обикновено се консумира с хляб и лук и според местните е чудесно мезе към халба бира.
Роман Цинцара, който има кафене и сладоледена къща в малкото градче Лощице, е решил да експериментира и да направи от това меко казано странно сирене сладолед. Захарта, както и някои други сладкарски съставки, а също и охлаждането убива острата миризма.
Решението му се оказва съвсем правилно: въпреки странния си вкус, продуктът се радва на небивал интерес.
Вижте още във видеото: