Учени, разсъждаващи над въпроси като тези: „С колко растат човешките уши?” , „Котките течни ли са или твърди?” и „Как влияят крокодилите върху залаганията”, бяха отличени с тазгодишните Антинобелови награди (Improbable.com).

Церемонията по награждаването, комична по своя замисъл и изпълнение, се проведе в Харвардския университет, като по традиция се пускаха хартиени самолетчета и истински Нобелови лауреати отличаваха Антинобелистите.

Тазгодишните победители, които получиха общо в кеш 10 трилиона в обезценена зимбабвийска валута, зарадваха публиката с изумителните си открития.

Марк-Антоан Фарден
Снимка: Reuters

Сред тях фигурираше научният труд на британеца Джеймс Хиткоут, отличен за фундаменталното си откритие, че след 30-годишна възраст човешките уши започват да се уголемяват с 2 мм на всеки 10 години. Поради тази причина старите хора са с много големи уши.

Нобеловите лауреати по икономика Ерик Маскин и Оливър Харт се забавляват с изкуствени уши
Снимка: Reuters

Французинът Марк Антоан Фарден стана Антинобелов лауреат за своя опус от 2014 г., озаглавен „Възможно ли е котките да са едновременно и течни, и твърди”. За да отговори на този въпрос ученият използва сложни уравнения от динамиката на флуидите.

Оливър Харт и кутия на която пише: "Внимание, крокодил!"
Снимка: Reuters

Австралийците Матю Роклоф и неговата асистентка Нанси Грир бяха отличени за необичайната връзка, която направиха между държането на крокодил и залаганията в хазарта. Те връчвали на играчите в казината да държат 1-метров крокодил със залепена с тиксо челюст. Възбудата от контакта с опасното животно карало играчите да залагат рисково много по-големи суми.

Уроци по диджериду срещу хъркане
Снимка: Reuters

Швейцарският доктор Майло Пюън и неговият международен екип получи признание за откритието, че свиренето на традиционния австралийски духов инструмент диджериду в перспектива спира хъркането и подобрява съня.

Нобеловият лауреат за физика от 2005 г. Рой Глаубър с парче сирене
Снимка: Reuters

Френски екип получи награда за това, че е открил област в мозъка, предизвикващ отвращение към мириса на френските сирена.

Техни италиански колеги пък бяха отличени за изясняването на факта, че много еднояйчни близнаци не могат да бъдат различени един от друг на общи снимки.

Матео Мартини... или неговият близнак?
Снимка: Reuters

Комичната церемония по раздаването на Антинобеловите награди бе учредена през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието „Годишник на невероятните изследвания” и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф.

„Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите”, посочва Ейбрахамс.