Бившият член и основател на Pink Floyd Роджър Уотърс апелира за бойкот на Израел заради продължаващия конфликт с Палестинската автономия.

Според Уотърс бойкотът е задължителен заради подетата с нова сила заселническа политика на Западния бряг от страна на Израел - една от основните пречки за постигането на траен мир в Близкия Изток.

"На Израел трябва да бъде обявен бойкот, както навремето такъв бе обявен на ЮАР. Бойкотът тогава помогна, нали? Апартейдът и расовата сегрегация останаха в историята", припомня Уотърс.

"Израелските власти си играят с огъня. Но струните на цигулката, на която свирят, няма дълго да издържат", счита Уотърс, който се опитва да спечели за каузата свои колеги от музикалния бизнес. Музикантът разказва как писал на Стиви Уондър да размисли дали да приеме поканата на израелската армия да изпълни няколко парчета по случай юбилея й през декември.

"Написах му: "Това ще бъде все едно да свириш на полицейския бал в Йоханесбург, ден след клането в Шарпвил през 1960 г." И Стиви отказа поканата", отбелязва Уотърс. 

Уотърс идва у нас през август с мегашоуто си "The Wall". Музикантът ще свири на 30 август на Националния стадион "Васил Левски".