Дали наистина американската писателка Харпър Лий е дала съгласието си за публикуването на втория си роман, 55 години след своя бестселър „Да убиеш присмехулник”, това съмнение възникна след първоначалния ентусиазъм от новината.

88-годишната Лий обяви миналия уикенд чрез адвокатката си Тоня Картър, че е изключително наранена и унизена от онези, които се съмняват в това, че тя действително е дала съгласието си за публикуването на романа си Go Set a Watchman, написан през 50-те години. Ръкописът на романа е открит миналата есен сред стари книжа.

Лий живее в старчески дом в Монровил в Алабама. През 2007 г. тя претърпява инсулт. Не дава интервюта и е изключително затворена.

Тя получава награда „Пулицър” за „Да убиеш присмехулник” през 1961 г. Книгата, чиято история разказва за сегрегацията и расизма в американския юг през 50-те години, бързо се превръща в задължително четиво в програмата по литература в щатските училища и световна класика.

Романът е преведен на повече от 40 езика по целия свят. Оттогава Лий не е публикувала нищо, обяснявайки, че няма намерение да пише повече след феноменалния успех на единствения си роман. Оттам тръгват и слуховете и съмненията.

Мнозина в Монровил твърдят, че я познават добре и че според тях нейното желание не е спазено. Нейни съграждани твърдят, че след инсулта здравето ѝ не ѝ позволява да взема такива решения.

Адвокатката ѝ, обратно, твърди, че Лий е силна независима и мъдра жена, която трябва да може да се наслади на публикуването на отдавна изгубения си роман. Тя добавя, че клиентката ѝ се чувства изключително наранена и унизена от недоверието и съмненията, възникнали около решението ѝ да публикува Go Set a Watchman.

Романът, за който издателството „Харпър”, филиал на „Харпър Колинз”, е придобил авторски права за неуточнена сума, трябва да излезе през юли.

Историкът Уейн Флинт, който редовно посещава писателката, също се изненада от съобщението за предстоящото излизане на романа. Той обаче отхвърли идеята, че това може да е без нейното съгласие. „Вчера тя бе с напълно ясно съзнание, бях при нея и си говорихме”, казва той.

Романът е продължение на „Да убиеш присмехулник”, като някои от героите присъстват и в него, като по-големи, макар че е написан по-рано. По онова време той е бил отхвърлен от издателя, който е поискал от Лий да го промени, така че героинята, от чието име тече повествованието, да е дете, а не голяма, както е в Go Set a Watchman. Така се ражда „Да убиеш присмехулник” според съобщение на „Харпър Колинз”.