Принц Уилям може да е от кралското семейство, но и той ще получи две седмици отпуск по бащинство след като се роди детето, като всички останали мъже във Великобритания.

Британското кралско семейство постепенно модернизира отношението си към раждането и бащинството. Принц Чарлз присъства на раждането и на двете си деца, които се появиха на бял свят в болница, а не в двореца и така наруши традицията. Уилям обаче ще е първият, който ще получи отпуск по бащинство, който е въведен във Великобритания през 2003 г.

Така принц Уилям, който работи като пилот на спасителен хеликоптер, ще даде добър пример в държава, където до неотдавна новите бащи не са си оставали много у дома. Според други обаче две седмици отпуск не е достатъчен, а и икономическият и социален натиск често пречи на мъжете да се грижат за новородените.

Според британското законодателство принц Уилям би трябвало да получи две седмици отпуск със заплащане малко под 137 лири седмично (206 долара), което е еднакво за всички. Той обаче има късмет, защото военните плащат по-добре и ще получава цялата си заплата.

Две трети от британските бащи си взимат отпуск за раждането на дете, но по-малко от половината се възползват от пълните две седмици. Някои нямат и право да го направят, защото са самоусигуряващи се, или не са имали работа предишните шест месеца. Други не могат да си го позволят.

Майките могат да отсъстват от работа до една година, но получават пари само за 39 седмици, макар и да не взимат цялата си заплата.

Правилата се променят и бащите вече могат да вземат до шест месеца отпуск по бащинство, като използват част от полагащото се време на майката, стига тя да се е върнала на работа. Малцина обаче го правят. През първата година, откакто е дадено това право, от него са се възползвали само 1650 бащи.