Първата снимка на Еди Редмейн от филма „The Danish Girl” получи публичност в петък. В лентата спечелилият „Оскар” за най-добър актьор Редмейн се превъплъщава в Лили Елбе - първият човек, претърпял успешна операция за смяна на пола.

Художникът Ейнар Вегенер, роден в Дания през 1882 година като мъж, се жени за Герда Готлеб през 1904. „Лили Елбе” се появява за първи път като личност, когато Вегенр се облича в женски дрехи, за да осигури модел за работата на съпругата си.

Те се местят в Париж през 1912 и с подкрепата на Герда Готлеб, която е хомосексуална, Вегенер живее като жена, представяйки се като такава и на публични места.

През 1930 Вегенер претърпява една от първите операции за смяна на пола в Германия. Спира да рисува, смятайки, че това е част от живота на Вегенер, а не на Лили. Така се разпада и бракът на двамата артисти. Елбе умира през 1931 след неуспешна трансплантация на матка.

По-рано тази година Редмейн заяви пред британския вестник „Телеграф”, че „The Danish Girl” е невероятна любовна история и се е срещал с транссексуални хора, за да се подготви за ролята.

В социалните мрежи започнаха сравненията на Еди Редмейн с прототипа на героинята му.

Снимка: Twitter


...И с Джесика Частейн.


„The Danish Girl” се очаква да излезе по кината по-късно тази година. Режисьор на филма е Том Хупър („Речта на краля” и „Клетниците”).