До юли на 2015 г. Хосе Антонио – Хосете е неугледен, побелял, брадясал, мръсен и смазан от депресия бездомник, скитащ се вече четвърт век по улиците на Палма, на испанския остров Майорка. Днес той е модерен хипстър италиански тип. Как? Някой повярва в него, а той повярва в промяната.

55-годишният бивш електричар остава на улицата, след като изпада в депресия. Самият той обяснява, че причината е „поредица прояви на лош късмет“.

„Това е дълъг процес. Започва депресия. Вече не си в кондиция. И те изхвърлят на улицата“, разказва той във видео от онова лято. Споделя, че паркира коли, за да се издържа. Спестява пари, за да наеме стая. „Обичам себе си, но не мога да съм щастлив с живота, който водя. Да паркираш коли и да изглеждаш така не прави никого щастлив. Знам, че е почти невъзможно да променя живота си, но мога да го направя по-удобен“, казва той.

Така е, докато фризьорският салон „Ла Салвахериа“ (La Salvajería) в Палма не решава да го преобрази безплатно, за да му помогне да си стъпи на краката. Подстригват го, боядисват и му дават нови дрехи. И записват процеса, като запечатват момента, в който Хосете вижда отражението си за пръв път.

Макар да е заснето е през 2015 г., емоционалното видео беше публикувано във „Фейсбук“ едва този вторник. То веднага стана хит в социалните мрежи.

А що се отнася до Хосете, днес той е гладко избръснат и вече не живее на улицата. Отново е с побелели коси, но и с огромна усмивка. Казва, че инициативата е променила не само вида му, но и живота му. 

Година и половина по-късно обаче той не е успял да получи помощ. Затова от „Ла Салвахериа“ публикуват видеото с трансформацията му. Хосете се надява това да му помогне да си намери работа на пълен работен ден.