Церемонията по връчването на наградите „Оскар” премина с още един гаф, който първоначално остана незабелязан от медиите заради грандиозното объркване на победителя в категория „Най-добър филм”.

Всяка година по време на церемонията се излъчва специален видеоклип, с който се почита паметта на кинодейците, които са починали през годината.

Организаторите на наградите са объркали снимките и на мястото на покойната Джанет Патерсън е сложена снимка на живата австралийска продуцентка Жан Чапман.

„Бях съкрушена когато видях моя снимка вместо тази на моя много близка приятелка и дългогодишен колега Джанет Патерсън. Разговарях с нейната агенция, които ме увериха, че Академията разполага с правилната снимка”, написа Чапман в официално изявление.

„Джанет беше велика красавица, номинирана четири пъти за Оскар. Ужасно разочароващо е, че тази грешка не е била забелязана. Аз съм жива и здрава и активно работя като продуцент”, допълва още Чапман.

Джанет Патерсън е работила като костюмен дизайнер по филмите „Портрет на една дама”, „Оскар и Лусинда”, „Ярка звезда” и „Пианото”.

В подготвеното предварително видео в памет на починалите кинодейци не беше включен актьорът Бил Пакстън, който почина часове преди церемонията заради усложнения при операция. Много потребители в социалните мрежи изразиха недоволство, че видеото не е било коригирано преди церемонията, за да го включат.

Актрисата Дженифър Анистън спомена Пакстън в речта си преди видеоклипа, като едва сдържа емоциите си пред препълнената зала на „Долби Тиътър”.