В един свят от много вероятното близко бъдеще, героят на Хоакин Финикс - Тиодор Туомбли, се сдобива с операционна система, която се оказва по-мил и по-естествен интелект от много изкуствени такива, с които сте се срещали до момента - дори и да са в главите на реални момичета. И Тиодор също.

И докато той се опитва да преодолее раздялата с жена си Кетрин (Руни Мара), операционната система Саманта (Скарлет Йохансон) постепенно успява да му върне фините сетива, по които да се приплъзне притъпявания у всеки “преживял” усет - за простичката радост от живота и колко е вълнуващо да научаваш повече - за себе си и за всичко в света наоколо. И у другия. Така Тя и Той изживяват една наистина красиво разказана и прекрасна за гледане и слушане любовна история, която щеше да е съвършена, стига Тя да беше… ами, истинска. А може би не.

Страхотни кадри, великолепен Хоакин Финикс (за когото много се радваме, че най-накрая остави глупостите и се завърна на големия екран, където му е мястото) и гласът на Скарлет Йохансон, който възбужда... повече интерес от “истинските” момичета във филма. Не само в Тиодор.

Филм, който е едновременно класически трогателен и прозорлив по отношение на начина, по който работи човешкото сърце - с много въображение и мъничко надежда, но и с две стъпки напред в танца на човечеството с живота - когато технологично създадените операционни системи и компютрите въобще, може би ще се окажат повече хора от хората.

Без излишно захаросване и с невероятно забавни, понякога и тъжни, но много автентични диалози - от онези, които обичайно се срамуваме да водим на висок глас, филмът прави красив напречен разрез на човека и повтаря многократно, че всяко нещо има начало и край. А после остава само миналото, което е “просто история, която преразказваме сами на себе си.”

Докато не се появи (отново)… Тя.

 

Шансове за Оскар:

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени на 2 март. И тази година bTV Cinema ще излъчи на живо церемонията на престижните отличия.