"Филомена" е истинска история – реално случили се животи, не изиграни, а съпреживени от добри актьори.

Джуди Денч играе героинята-кръстница на филма, която, след като 50 години се е самобичувала със собствената си "греховна" тайна, най-накрая решава да я разкрие на дъщеря си. С помощта на бившия журналист от Би Би Си Мартин Сиксмит (Стив Кугън), възрастната жена поема на пътешествие из спомените си, търсейки изгубения си син.

Ами ако е загинал във Виетнам? Или се е върнал без крака? Или живее на улицата? Или е с наднормено тегло?!

Нелогични са градациите на ужаса в майчиния мозък. Когато, една след една, отдавна залостените врати започнат да се открехват, надеждата бавно се превръща в тревога. И шамарите на тази тревожност оставя пръстите си по лицето на Джуди Денч.

Ако не знаете за здравословните проблеми на британската актриса, Филомена няма да я издаде. Джуди Денч създава поредната "роля на живота си", заменяйки безкомпромисната "М” от филмите за Джеймс Бонд със засрамена и дамгосана от собствената си вяра жена и "ограбена” майка.

Защо някои грехове се плащат с животи, а други се осребряват? Защо се случва така, че точно в черно-белите катинари, на които разчитаме да пазят чистотата в животите ни, се заражда ръждата, която ги оцапва завинаги? Как се живее със загуба, която не се преживява? Как се живее с мисълта, че най-сладкото е отровно? Как вярата може да те научи да прощаваш... на самата вяра?

"Филомена" е трогателна история, с която ще сте съпричастни. Съпричастни ще са и очите ви, ако сте по-чувствителни.

Пет от деветте филма, номинирани за "Оскар" тази година, са по действителен случай или се базират на действителни събития. Най-вероятно именно някоя от тези пет ленти ще спечели голямото отличие. Едва ли това ще бъде точно "Филомена”. "Филомена" е лична трогателна история, която не може да се бори с историческата трогателност на “12 години в робство” или яростта от цинизма и парите на тарикатите във "Вълкът от Уолстрийт” (+ мега Леонардо ди Каприо), или с драматизма на борбата за живот на неизлечимите в "Клубът на купувачите от Далас" (с мега Матю Макконахи).

Шансове за "Оскар":

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени на 2 март. И тази година bTV Cinema ще излъчи на живо церемонията на престижните отличия.