Част от историята се е случила в действителност” предупреждава ни екрана в началото на “Американска схема”, но скоро става ясно, че Дейвид О”Ръсел и помощник-сценаристът Ерик Уорън Сингър изобщо не са се старали да задълбават в историческата достоверност на сюжета. За сметка на фарса. Така операция “Абскам” - акция на ФБР от 1970-те, която и в действителността разследва корупцията по високите етажи на властта и води до ареста на няколко важни политически клечки и един сенатор, се превръща в чаровен портрет на цяла една епоха. И ни запознава с дребния и симпатичен мошеник Ървинг Розенфелд (Крисчън Бейл) с неизменен акцент върху оплетените му любови. С елегантен реверанс към многобройните фенове на Дженифър Лорънс, на която дава шанс да докаже още веднъж таланта си и да отговори на въпроса “Защо интернет толкова я обича?”. Тя изиграва запомняща се второстепенна роля - на истерична, глуповата и секси съпруга на Ървинг. Лорънс крещи, цупи се и разхожда силно топирана коса из екрана по начин, който в крайна сметка й носи още една номинация за “Оскар”.

Междувременно, докато преживяваме любовния тригълник в центъра на сюжета и се наслаждаваме на импровизираните диалози, симпатизираме ту на Розалин Розенфелд (Лорънс), ту на любовницата Сидни Просер (Ейми Адамс), но най-вече на Ървинг, който се оказва принуден да съдейства на ФБР и да се справи с жените си. Срещаме се за кратко и с Робърт де Ниро в ролята на “най-лошия” гангстер, с чудесен Джеръми Ренър в ролята на Кармин Полито (чаровен и обаятелен политик) и с един амбициозен агент на ФБР (Брадли Купър), който предизвиква толкова симпатия, колкото всеки прекалено надъхан наивник - малка до никаква.

Филмът действително е чудесно завръщане към една епоха - в историята и в киното, с много добре изпипани детайли - в кинематографично и стилистично отношение и... в крайна сметка е малко плосък. За сметка на това всички фенове на стила на О'Ръсел, който помним още от “Наръчник на оптимиста” , ще харесат как от политическия сюжет и порочните практики в управлението, фокусът е отместен върху отношенията между хората, ще се забавляват с леко откачените герои, ще се поусмихнат на малко смотания хумор и ще си спомнят защо мустаците могат да бъдат оставени в миналото. Бонусът? Крисчън Бейл с 20 кг. повече и като цяло - 138-минутна американска схема с един истински, класически холивдуски финал. Клише или не, сентиментът често се оказва по-силен аргумент от скуката. Кой може да спори с това?

Шансове за "Оскар":Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени на 2 март. И тази година bTV Cinema ще излъчи на живо церемонията на престижните отличия.