Френският черно-бял ням филм "Артистът" триумфира на 84-ите награди "Оскар"!

Лентата на Мишел Хазаваничус спечели престижните статуетки в 5 категории, сред които за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор в главна роля – Жан Дюжарден.

Лентата взе наградите в категориите и за костюми и оригинална музика. В последната категория Людовик Бурс отмъкна "Оскар"-а под носа на композитора Джон Уилямс, който имаше цели две номинации в категорията за музиката си към филмите "Боен кон" и Приключенията на Тинтин.

Филмът на Мартин Скорсезе "Изобретението на Хюго" също спечели пет статуетки "Оскар", но в по-малко атрактивните категории – за операторско майсторство, за сценография, визуални ефекти, за звук и звуков монтаж.

Другата голяма новина от 84-ата церемония на престижните филмови награди е "Оскар"-ът на Мерил Стрийп. Актрисата спечели отличието за ролята си на Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди". Холивудската икона вече има три "Оскар"-а и цели 17 номинации за наградата, но не се бе качвала на сцената на наградите като победител от 1982г.

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля отличието взе ветеранът Кристофър Плъмър, който със своите 82 години стана най-възрастният актьор, получавал "Оскар". В същата категория при дамите триумфира звездата от "Южнячки" Октавия Спенсър.

Наградата за най-добър адаптиран сценарий спечелиха Александър Пейн, Нат Факсън и Джим Раш за "Потомците", а в категорията за най-добър оригиналенсценарий бе отличен Уди Алън за "Полунощ в Париж".

Водещ на церемонията на наградите "Оскар" за девети път беше актьорът Били Кристъл.

Вижте галерия с победителите>>

Победителите във всички категории ще намерите в специалната рубрика на btvnews.bg.

Галерии със снимки на звездите от червения килим можете да разгледате ТУК и ТУК.

Всички видеа от церемонията са ТУК.

bTV Cinema беше единственият канал, който излъчи на живо церемонията на наградите "Оскар"!

Триумфираха ли вашите фаворити на наградите Оскар?