Носителят на четири награди „Оскар” режисьор Хю Хъдсън и британската звезда Рупърт Евърет ще бъдат специални гости на 21-ия „София филм фест” (СФФ).

На 19 март двамата ще представят „Алтамира” – историческа драма, в която оживяват едни от най-древните рисунки в човешката цивилизация. Кинотворбата разказва за първото в света откритие на праисторическо изкуство, намерено в пещерата Алтамира през 1879 г. Антонио Бандерас е в ролята на Марселино Санс де Саутуола – любител археолог, собственик на земята в Испания, където се намира пещерата.  Сценарият на „Алтамира” е на Оливия Хетрийд, позната от „Момичето с перлената обица” на  Питър Уебър, представен в програмата на СФФ през 2003 г. Както и в „Огнените колесници”, където залага на таланта на Вангелис, и в „Алтамира” изборът на Хю Хъдсън за автор на музиката не е случаен. Той се спира на Марк Нопфлър – любимецът на няколко поколения, израснали с Dire Straits.

В програмата на 21-вия СФФ има над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Един от основоположниците на Новата вълна в румънското кино

Кристи Пую ще бъде президент на Международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда „София – град на киното”. Режисьорът ще представи у нас и най-новия си филм „Сиераневада”, както и още две свои творби – легендарният „Смъртта на господин Лазареску”, стартирал от София Мийтингс и привлякъл вниманието на световната кинообщност върху румънското кино, и „Аврора”.

Американският актьор Джон Савидж 

ще бъде един от специалните гости на фестивала през 2017 година и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Публиката ще има удоволствието да види отново и култовите филми „Ловецът на елени” и „Коса”, представени лично от Савидж на 11 март. Предвидена е и специална среща със звездата в същия ден, в Дома на киното.

Легендарната полска майсторка на кинообрази Агнешка Холанд също ще бъде сред специалните гости на фестивала и ще получи Наградата на София на Столичната община. Тя ще представи лично най-новия си филм „Следи” („Spoor”), непосредствено след премиерата му в основния конкурс на Берлинале (9-19 февруари 2017). Визитата на Холанд е в партньорство с Европейската филмова академия и Полския културен институт в България.

Още две дами ще бъдат удостоени с престижното отличие на Столична община –

легендарната Стоянка Мутафова

и майсторът-документалист Адела Пеева.

Световноизвестният режисьор Горан Паскалевич също ще бъде сред гостите на фестивала и ще получи специалната награда на ФИПРЕССИ по случай 90-годишнината на организацията лично от генералния й секретар Клаус Едер.

Обичаната от няколко поколения зрители актриса Гинка Станчева ще получи Специалната награда на „София филм фест”. Това ще се случи на 1 март, на официалната премиера на документалния филм „Призвание актриса”, посветен на Гинка Станчева, когато ще бъде поднесена и почетна награда на СФФ на журналистката Олга Маркова, сценарист на филма. 

Снимка: БГНЕС

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.