"Бащата" на филмовата поредица "Междузвездни войни" Джордж Лукас бе обвинен в подстрекаване към "класова борба", тъй като предоставил терените и за строеж на социални жилища, съобщи Франс прес.

Затънал от години в безкрайна битка със съседите си, легендарният режисьор наскоро разкри, че някои от тях го обвинили в създаване на "империя на злото". Според Лукас проектът за построяване на филмово студио на терена на ранчото му Скайуокър в окръг Марин, северно от Сан Франциско, щял да създаде работни места и нямало да има значим ефект върху околната среда и спокойствието на хората в района.

Режисьорът обаче се отказа от намеренията си, след като стана ясно, че съседите му ще протестират до безкрайност срещу проекта. В края на краищата Лукас реши да предостави терените си за построяване на социални жилища, но това предизвика нови протести. От асоциация на жителите в Сан Рафаел го обвиниха, че подстрекавал към класова борба.

Жалко е, че хора преценяват социалното настаняване като вид класова борба, тъй като тези жилища са предназначени за пожарникари, полицейски служители, учители, заяви говорител на компанията "Лукасфилм" на Джордж Лукас.

Всичко започна през 1978 г., когато режисьорът, отличен с 6награди "Оскар" за "Междузвездни войни", купи терен с площ 1000хектара, за да построи ранчото си Скайуокър. С времето взаимоотношенията със съседите му се обтегнаха, когато той планира построяването на филмово студио и подземен паркинг. Многобройните оплаквания на съседите в края на краищата дадоха резултат и Лукас се отказа от проекта.