Обновеният театър „Азарян” отвори врати с моноспектакъла „Черното пиле” на Мариус Куркински. Безспорно, най-забележителната промяна в пространството на бившата зала 2 на НДК са седалките, които липсваха при официалното откриване на театъра през октомври 2015 г.

Мариус Куркински е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян. Един от най-значимите театрални режисьори в историята на съвременния театър е роден на 15 март 1934 г. Ден след рождената му дата, но 83 години по-късно, в театъра, носещ неговото име, гостува „Черното пиле“.

Мариус Куркински в Черното пиле
Снимка: Театър Азарян

„Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина, казва Мариус Куркински. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“.

В спектакъла са включени три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“.

На 23 март е първият премиерен спектакъл на театър „Азарян” за този сезон. „В очакване на Годо“ по пиесата на Самюъл Бекет е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра.

Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора. Във „В очакване на Годо“, освен Донков участват Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов.

Снимка: Театър Азарян

След  „В очакване на Годо“ театърът продължава през април с някои от най-успешните си представления.

Кадър от Корабът нощ
Снимка: Театър Азарян

На 4 и 11 април от 19:30 ч. ще посрещне отново Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена  Гетова в „Корабът Нощ“. Режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четирите забележителни актриси. Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.

Кадър от За теб
Снимка: Театър Азарян

На 7 април е времето на „За теб“ –  пиеса, писана специално за актьорите Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев. Неин автор е Яна Борисова, която събира парчета от живота на двамата актьори и ги подрежда в пъзел от реални преживявания, изказани думи и доверени тайни. Режисьорът Петър Кауков успява да преведе актьорите през нелекия и красив текст.

Кадър от Аз, Сизиф
Снимка: Театър Азарян

„Аз, Сизиф“ (10 април) е под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева, и визуалната среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова. Ролята е поверена на Стоян Дойчев, а гласът, който зрителите ще чуят, е на Леонид Йовчев. Представлението има широко международно признание и през изминалата година гостува в различни европейски градове.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.