„Само народната музика ми беше в главата”, спомни в предаването COOL…T  певицата Нелина, която стана популярна преди две десетилетия с песента „Бял мерцедес”.

Екипът на предаването направи изненада на своята гостенка – първия видеозапис на тази песен, който Нелина не е виждала от 20 години. Това беше и шега от страна на продуцента на COOL…T Емо Дилчев, който присъства в архивните кадри.

В началото Нелина подхожда към песента с неохота: „Това беше последната песен в един албум, който направихме 1996 г. Трябваше ни още една песен, за да може касетката да е с еднакво време от двете страни”, разказва тя.

Малко зрители обаче си дават сметка, че автор на музиката е големият композитор Димитър Пенев – автор на хита на Кристина Димитрова и Орлин Горанов „Детски спомен” и още 500 поп песни, а на текста –Любомир Пеевски, сатирик и автор на буфо-операта „Цар и водопроводчик”, излъчена по Би Би Си.

Песента всъщност е на основната на една детска песничка – „Синьо мънисто ми вързала мама”.

В началото на разговора водещата Петя Дикова посочи, че напоследък се наблюдава възвръщане на интереса към фолклора и народните танци и че отново има „култ” към народната музика и хоротеките са пълни.

Нелина, която подготвя голям концерт в родния си град Русе на 25 октомври,  потвърди нейните думи и посочи, че публиката ѝ я подсеща за любимите си народни песни.

Сред 13-те песни в новия ѝ албум „За верни приятели” са „Баба винце пила”, „Заблеяло ми агънце”, „Отдолу идат сеймени”, „Слънцето да трепти”. Водещата изтъкна, че е комплимент за всеки изпълнител и за авторите, с които работи, когато има авторски песни, създадени на фолклорна основа, но публиката ги припознава като народни. Такава е и песента „Верни приятели”, дала името на албума. Той е записан през последната година и голяма част песните в него са „подсказани” на Нелина от нейни приятели и почитатели, както и от музикантите от оркестър „Павликени”.

„Аз съм расла при моите баби на село и докато завърших гимназия, не признавах друга музика. Понеже много рисувах, всички мислеха, че ще стана художничка, а си пеех между другото, за удоволствие. И когато от ансамбъл „Найден Киров” дойдоха в гимназията да набират танцьори и певци, аз седях отстрани, имаше много желаещи и моите съученици ми казваха: „Хайде бе, няма ли да излезеш?”

Изтикаха ме, изпях нещо и тогавашният ръководител на ансамбъла каза: „Добре, моето момиче, тази година ще те вземем за танцьорка, а догодина вече надявам се да си готова за певица.” Леле, как ме амбицира, как ме настъпи по мазола, това беше най-големият стимул. И на следващата година вече ме взеха за певица без конкурс”, разказва Нелина за началото на професионалната ѝ кариера като народна певица.

Каква е цялата история на емблематичната песен „Бял мерцедес”, какви плочи е слушала Нелина като дете, докато се е опитвала да впечатли свой съсед, за първото си излизане в чужбина и „плува ли в морето от любов”, вижте в следващото видео: