През 1547 г., когато английският крал Хенри VIII починал, трябвало да се направи пълен опис на всичките му лични вещи. Имайки предвид десетките хиляди малки и големи предмети, които кралят притежавал – от замъци и кораби до златни украшения и гоблени, това отнело цели 18 месеца.

Оказва се обаче, че в списъка имало и някои доста необичайни неща. Ето какви:

Комплект лилави кадифени гайди

Хенри VIII бил надарен музикант и композитор и можел да свири на орган, флейта, лютня и виржинал. Разбира се, той имал лична музикална колекция, по-голямата част от която била съхранявана в Уестминстърския дворец в Лондон. Тя включвала и уникалния комплект от гайди, на които основната им част била изработена от лилаво кадифе, а тръбите - от слонова кост.

За да се грижи за специалните музикални колекции, бил назначен специален „пазител на кралските инструменти”.

Боулинг алея

Боулингът бил изключително популярен по времето на Тюдорите. Ето защо 1937 г. Хенри VIII поискал да му построят писта за боулинг в двореца Хемптън Корт, който се намира в предградията на Лондон. Алеята била дълга почти 60 м, което е три пъти повече от днешните.

Клещи за изтезаване

Клещите за изтезаване били брутален инструмент за мъчение, измислен по времето на управлението на Хенри VIII. За да бъде убита жертвата с тях, главата ѝ била силно притискана към коленете.

Мармозетка

Английският крал наистина обичал животните. Той си отглеждал бухали и соколи, десетки кучета и дори… порове. Един от най-необичайните му домашни любимци обаче била неговата малка маймуна - мармозетка, която той получил като коледен подарък някъде пред 30-те години на XVI в.

Боздуган

По време на управлението си Хенри VIII често излизал на разходки в Лондон със своя боздуган, по-известен тогава като „бастунът на краля”, за да проверява дали органите на реда вършат работата си. По ирония на съдбата обаче при една от среднощните си разходки полицаите не го познали и го арестували за това, че носи оръжие със себе си. На следващия ден, когато полицаят разбрал каква грешка е допуснал, веднага си помислил, че ще бъде екзекутиран. Вместо това обаче кралят го повишил и възнаградил всички затворници, в компанията на които прекарал нощта в затвора, с въглища и хляб.

Обувки за футбол

През 1526 г. Хенри VIII си поръчал футболни обувки от кожа на стойност 4 шилинга (около 130 долара). 14 години по-късно обаче той забранява футбола под претекста, че той провокирал бунтове.