Британският художник Саша Джафри рисува с благородна цел. С най-голямата картина в света, той събира 30 милиона долара за здравни и образователни инициативи за деца в най-бедните райони на света.  

По време на първия локдаун, художникът е блокиран в Дубай. 

Използва цялото си свободно време, за да измисли нещо, което би могло да помогне на човечеството, да ни вдъхнови към промяна и да набере средства в помощ на децата в нужда по света. 

Вдъхновението не закъснява. 

Саша запазва най-голямата бална зала в Близкия Изток, в един от знаковите хотели в Дубай. След това той застила пода със 70 платна за рисуване и творческият процес започва. 

"Застлахме пода с черен мокет и наредихме това, което се превърна в най-голямото платно за рисуване в света.

Големината беше над 2 хиляди квадратни метра, беше огромно. Започнах да рисувам. Работих по 20 часа на ден, в продължение на 7 месеца, всеки ден" разказва художникът. 

Картината „Пътешествието на човечеството” е сътворена от 400 слоя боя, използвани са 4000 литра боя и 1200 четки за рисуване.  

Първата секция от картината пресъздава Земята, която вдъхновява човечеството да се свърже с планетата. Там, от където произлизат хората - тази чистота, същност и красота.

Следващата част е посветена на природата, за да напомни, че човечеството пренебрегва планетата. Желанието на худножникът е да подчертае магията и деликатността на Земята и как тя се нуждае от любов и внимание.

Третата част е човечеството. Тя изобразява любовта и грижата на майката и защитата от бащата. Те насочват и пазят детето по пътя на живота, насърчават го да е смело. Това е в основата на живота. 

Последната част от картината е слънчевата система. Идеята зад изображението е, че когато детето порасне, то отлита към слънчевата система и така мечтите му стават реалност, с помощта на родителите му. 

"Исках да изобразя тези ценности. Исках да събера средства, за да може децата да се чувстват защитени, обичани и смели, в името на по-добро бъдеще за нашия свят" сподели Саша. 

Художникът призовава децата по света да изпратят своите рисунки, за да ги обедни под една идея.  

След това той залепва всички тези рисунки в секциите на картината. Детските рисунки наброяват няколко милиона, от 140 държави по света.  

Според Саша, картината е толкова красива, защото душата на децата прозира във всяко изображение. 

Инициативата стига до над два и половина милиарда души по света. 

Картината е разделена на 70 панела, продадена е на четири търга, а средствата, събрани за благотворителност са повече от 30 милиона долара. 

"С тези средства ще подпомогнем най-бедните деца в най-бедните райони в света. 

Ние ще ги снабдим с медицински центрове, храна, подслон, чиста вода и интернет. Защото това е най-голямото разделение в света в момента – тези с интернет и тези без." Каза Саша Джафри. 

Днес картини на Саша Джафри украсяват домовете на Барак Обама, Джордж Клуни, Мадона и Леонардо ди Каприо. Най-значимият факт, обаче е, че художникът посвещава най-голямата си творба в името на децата по света.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!