Специалната фестивална формация на професор Симеон Венков и певицата Съни ще открият 16-ото издание на Bansko Jazz Fest.

По традиция фестивалът ще стартира на 8 август, а другите концерти в първата фестивална вечер ще са на Урош Петрич-Пери (Словения), Шери Уилямс & бенд (САЩ) квартета "Вояджърс" (Австрия) на Микаела Рабич & Роберт Павлик.

Единствените българи с рецитал на тазгодишното откриване обаче ще са именно Проф.Венков бенд & Съни, които ще представят уникален проект – смесица от авторски джаз обработки и интерпретации на български фолклорни песни и хорá, латино, бразилски, суинг, джаз и дикси стандарти.

Специалната изненада в репертоара ще бъдат нови български боса нова композиции от Тончо Русев, Александър Бръзицов, Емил Георгиев и др., които за първи път ще звучат на сцената на фестивала.

Съни Снимка: ПР

Ще чуем и авторските парчета на Съни, написани специално за Банско Джаз Фест – Deseo и No temas al amor.

Участието на Симеон Венков на фестивала е първият концерт на професор от Националната музикална академия, който ще свири в компанията на свои възпитаници, изявявали се многократно на същата сцена. Заедно с него и Съни, на сцената излизат Димитър Шанов – контрабас и бас китара, Стоян Янкулов- барабани, Михаил Йосифов – тромпет и Атанас Хаджиев - тенор саксофон, кларинет и вокали.

Преди Банско Джаз Фест пък формацията ще зарадва и столичната публика с поредица безплатни концерти - на 31 юли (сряда) на лятната сцена в Борисова градина, на 1 август (четвъртък) на открита сцена пред Народен театър "Иван Вазов" и на 2 август (петък) на открита сцена в Южен парк. Всички концерти започват в 19.00 часа.