Вятърните паркове могат да предизвикат климатични промени, показва ново изследване, публикувано в британското научно издание "Нейчър".

Обикновено през нощта въздухът, който е по-близо до земята става по-студен, когато слънцето залезе и земята се охлажда. Но в зоната на големите вятърни паркове движението на вятърните турбини разбърква въздуха високо в онези части на атмосферата, които са по-топли и води като цяло до нарастване на температурите.

Данни от сателити над голяма територия в американския щат Тексас, в която се намират четири от най-големите в света вятърни паркове, показват, че за 10 години температурите там са се покачили с близо 1 градус по Целзий паралелно с изграждането на все повече турбини.

Това може да има дълготраен ефект върху природата в районите, намиращи се непосредствено до големите вятърни паркове, се посочва в изследването в научното издание. То е извършено от екип от специалисти от факултета за атмосферни изследвания и екология в Университета на Ню Йорк. Екипът е ръководен от Лимин Чжоу.

За целите на изследването учените са проучили сателитните данни за температурата на повърхността на земята в западната и централната част на Тексас. Те са открили тенденция на покачване на температурите с до 0,72 градуса по Целзий за 10 години. Затоплянето е било наблюдавано особено нощно време над вятърните паркове.

Щатът Тексас е най-големият производител на енергия от вятърни паркове в САЩ.