Във Великобритания бе открита първата суперекологична улица с дървени постройки, снабдени с тоалетни, използващи дъждовна вода, и обзаведена с "хотел за буболечки".

Елегантните бунгала с нулева емисия на парникови газове се намира в квартала Синклер медоуз в град Шийлдс. В него са изградени 21 дървени къщи, използващи компост, и в тях ще се настанят следващата седмица 52 обитатели – от 2-месечно бебе до 70-годишни пенсионери.

Експерименталният еко комплекс бе изграден от групата Four Housing, която разработва подобни проекти. Къщите изцяло се захранват със слънчева енергия чрез фотоволтаични панели и ползвателите ще плащат едни от най-ниските сметки за електричество в Обединеното кралство.

Новодомците ще получат специално обучение как да се впишат в суперекосистемата, която произвежда повече енергия, отколкото черпи. Общ бойлер, работещ с биомаса от дървени стърготини, ще осигурява отоплението и топлата вода.

Тоалетните използват дъждовна вода, събирана в специални резервоари, след като се стече от покривите. Девет от къщите разполагат с три стаи, останалите с две. Те са всички с южно изложение, така че максимално да оползотворяват топлината. В комплекса са предвидени къщички за птици, за прилепи и "хотел за бръмбари", където ползвателите ще отглеждат полезни за екосистемата насекоми.