Моят победител е България – това написа в профила си във „Фейсбук“ норвежкият певец, цигулар и композитор Александър Рибак.

Той е човекът, записал рекорд в „Евровизия“, след като през 2009 г. спечели първото място с най-много точки в историята на конкурса (по старата система на гласуване).

„МОЯТ ПОБЕДИТЕЛ: България! Това е забавното на „Евровизия“ – хората може да се заяждат кой е трябвало да спечели, кой заслужава това или онова, но винаги има песни, които докосват сърцата ни. И за мен това беше България. В края на финала виках като луд за това момиче и песента ѝ и сега изпълнявам дълга си на фен на „Евровизия“ и правя конспирации колко повече точки щеше да получи тя, ако беше пяла към края на програмата, ако сайтовете за залози не я бяха провалили и ако България беше по-популярна страна в конкурса. Но заради това четвърто място сега България е приемана по-сериозно и наистина се надявам да видим тази принцеса още веднъж на сцената на „Евровизия“, написа Рибак.

Според него залозите са провалили шансовете на много страни, включително Белгия, Нидерландия, Армения и Испания. „Евровизия“ не трябва да се превръща в конкурс по популярност, всеки трябва да получи равен шанс, смята музикантът.

Той също така призова да не се говори повече за политика. „Това е песенен конкурс и просто се случи и Украйна, и Русия да имат хубави песни тази година“.

Рибак поздрави победителката – украинката Джамала. Тя беше фаворит и на зрителите, и на журито и това не е учудващо, защото изпълнението беше искрено. Тази победа е много важна за „Евровизия“, защото хората видяха, че може да се спечели и със сериозна песен.

Музикантът поздрави руския представител Сергей Лазарев, признавайки, че шоуто му е било невероятно, но му пожела по-модерна песен с по-хубав текст.

За участничката от Австралия – Дами Им, Рибак посочи, че има най-хубавия глас, който той е чувал на конкурса.