Тази вечер отново ще можем да наблюдаваме Суперлуна.

Това е популярното название на явлението, когато пълнолунието съвпада с перигея на нашия естествен спътник – максималното му приближаване до Земята.

Пълнолунието, което ще настъпи на 3 декември в 17:47 ч. е сравнително близко по време с перигея на Луната, който ще е в 10:43 ч. българско време на 4 декември. Тогава Луната ще се приближи на само 357 495 км от нас.

Резултатът – Луната ще изглежда с около 14% по-голяма и 30% по-ярка.

Ако атмосферните условия го позволяват, снимайте Луната и ни изпратете вашите снимки в платформата ни „Аз, репортерът”.

Впечатляващи снимки на небесните тела могат да се правят дори в градски условия. Пример за това са членовете на Астрономическа асоциация – София, които със собствени средства и любов към Космоса изградиха обсерватория в столичния квартал „Драгалевци“.

Обсерваторията се нарича „Андромеда“, а това е снимка на едноименната галактика, направена с телескопа на асоциацията в полите на Витоша:

Снимка: Астрономическа асоциация – София

Оттам Сатурн и неговите пръстени изглеждат така:

Снимка: Астрономическа асоциация – София

Това е един от най-интересните обекти в съзвездието Орион – прочутата мъглявина Конска глава:

Снимка: Астрономическа асоциация – София

Заснемането на такива кадри обаче изисква търпение и доста безсънни нощи.

Снимка: bTV

„Освен това се правят много кадри, които след това се слепват и по този начин излизат слабите небесни обекти от дълбокия Космос – казва Боряна Бончева от Асоциацията. – Е, играчка е, да. Отнема дни една снимка, докато я произведеш. И една седмица може да стане“.