Макар и да е пример за един от най-големите сексисти в историята на киното, Алфред Хичкок е ненадминат гений, а участието на която и да е жена в негов филм, е еднакво голямо доказателство както за таланта ѝ, така и за красотата ѝ. Днес на 96 години става Ева Мари Сейнт, която е една от музите на Хичкок и е участвала в забележителния му шпионски трилър „Север-Северозапад“.

Снимка: Getty Images

Актрисата започва кариерата си в телевизията и малко по малко върви към големия екран. Още с навлизането си в киното тя става изключително популярна благодарение на първата си роля – във филма „На кея“, където си партнира с легендата Марлон Брандо. Екранният ѝ образ се променя изключително много след като започва да работи с режисьора Алфред Хичкок.

В статия за „Ню Йорк Таймс“ един от известните кинокритици по това време казва, че Алфред Хичкок е успял да извади неподозирани актьорски заложби на младата жена, превръщайки я в едновременно нежна и опасна.

Младата жена следва съвета на Хичкок и започва да приема само по-предизвикателни роли и да участва в по-нестандартни филми. Това ѝ дава възможност да участва в малко, но много успешни филми до 1978 г. След това обаче решава да си даде почивка от киното и тази почивка продължава почти цяло десетилетие.

Снимка: Getty Images

През 1986 г. Ева Мари Сейнт, вече на 64 години, се завръща към киното и играе майката на Том Ханкс във филма „Нищо общо“. Критиците посрещат завръщането ѝ с ентусиазъм. През следващите няколко години изпълнява подобни роли – обикновено на майката на главния герой.

На сайта LadyZone.bg може да намерите още информация за актрисата Ева Мари Сейнт и други легенди на Холивуд: