Хроничното заболяване, което превръща диви елени, лосове и сърни в зомбита е регистрирано в поне 24 американски щата, съобщава „Ю Ес Ей Тудей“. До момента данни има за 277 различни общини, които са открили животни с болестта от август насам.

За първи път болестта е регистрирана през 1960 г. в Колорадо в еленски резерват, а сред дивите – през 1981 г. Тя е вид заразна енцефалопатия, която бавно „разяжда“ мозъка и гръбначния стълб на животните. Симптомите се изразяват в нетипично поведение на животните и те се оприличават на зомбита. Елените стават много по-агресивни, имат проблеми с движенията и ориентацията, симптоми на деменция, дастична загуба на тегло, както и загуба на страх от хората. Болестта е фатална и към момента няма ваксина за нея.

До момента случаи на зомби елени има регистрирани в Съединените щати и части от Канада.

Експерти алармират, че е възможно болестта да се прехвърли и върху хората, подобно на „лудата крава“. Американските власти са пуснали предупреждение до всички ловци да внимават какво месо консумират и да странят от лов на елени и сърни. Болестта се разпространява с телесни течности, тъкан, питейна вода и храна.