Произведенията на Здравка Евтимова са превеждани в десетки страни по света и публикувани в най-авторитетните американски издания. Писателката, родена в Перник, е носител на купища награди, включително и от Би Би Си. Нейният разказ "Кръв от къртица" е изучаван от осмокласниците в САЩ като част от учебник по литература.

През 2019 г. сборникът на Евтимова "Юлски разкази" е най-четената книга в Столичната библиотека, като за първи път от 30 години български автор е №1 в класацията.

- Как се чувствате от факта, че сте включена в американски учебник редом до Айзък Азимов, Рей Бредбъри и други големи имена, а в същото време не фигурирате в български учебник? 

Аз съм много консервативен човек и смятам, че, за да вляза в български учебник, трябва да мина през много голяма цедка - Комисията на времето. В САЩ винаги са били по-смели да експериментират. Зарадвах се, когато научих. Може би това помогна да ме потърсят и в други страни. Но за мен това е само една открехната врата. Ако разчитаме на един разказ, на едно мимолетно появяване, то просто сме обречени на неуспех.

- Превеждана сте в много страни, но къде най-жадно поглъщат творбите ви?

В САЩ съм се срещала със студенти, а също така имах и „скайп“ среща със студентите на професор Елизабет Франк, носител на наградата „Пулицър“ за биографията на американската поетеса Луиз Боугън. При американците ме поразява откровеността. Те винаги казват това, което мислят. Студентът не се съобразява какво смята водещият, клритикът, а свободно изразява своето мнение. Разговорът ми с тези младежи беше толкова интересен. Не ми се искаше да свършва. Затова благодаря на професор Елизабет Франк, която беше избрала моя сборник с разкази "Стари коли и други разкази".

Но жажда усетих в Китай. Тогава видях какво означава два часа и половина да подписвам книги и хората да искат да се видят с мен. Това беше през 2019 г., когато там излезе моя сборник "Пернишки разкази". Там хората се радваха, че я има тази книга и искаха да се докоснат до автора.

В САЩ ми дадоха смелост и едно чувство за другарство, че заедно може да минете през непознати и много трудни места. В Китай - чувство, че те са били ваши приятели от детството до ден днешен.

Цялото интервю можете да прочетете в LadyZone.bg