Пожарите в Австралия засегнаха огромна част от континента и причиниха множество щети. Коалите бяха обявени за функционално изчезнали, тъй като огънят е унищожил прекалено голяма част от естествения им хабитат. На помощ в търсенето на пострадали животинки и спасяването им се притече и едно много смело куче – бордър колито Беър.

Беър е на шест години и неуморимо претърсва засегнати от пожарите райони в търсене на пострадали коали. Той е част от специален екип, чиято единствена цел е да спаси максимално много екземпляри от животинския вид.

Беър е специално обучен да открива коали по миризмата им. „Това е едно от малкото кучета, които могат да открият жива коала само по нейната миризма“, обясняват от местната служба за защита на животинските видове.

Кучето е било оставено на техни грижи преди известно време, след като собствениците му преценили, че повече не могат да го гледат.

Специалното обучение на Беър го прави перфектният търсач на коали – той не иска да ги напада. „Беър е съсредоточен в наградата си, а именно – любимата си топка. Той няма никакъв инстинкт на хищник и щом намери жива коала не я напада“, поясняват гледачите му.

Пожари продължават да бушуват на територията на Австралия. Обявени са редица кампании за набиране на дарения за спасяване на местни животински видове, особено на коали.