В последните години бизнесът със залози за наградите „Оскар“ процъфтява по цял свят. Залози се приемат включително и в България.

Това е така, защото наградените могат сравнително лесно да бъдат отгатнати – например, до момента носители на „Златен глобус“ за главна мъжка роля са спечелили „Оскар“ общо 16 пъти.

По време на сезона на кино наградите е лесно за всеки киноман да се ориентира коя би била печелившата лента. Обикновено категорията „Най-добър филм“ носи и най-големия шанс за печалба.

Ето какво показват коефициентите на букмейкърите тази година.

„1917“ на първо място за „Най-добър филм“

Повечето играчи залагат на сигурното и тази година са избрали лентата на Сам Мендес „1917“.

До момента филмът е спечели награди „Златен глобус“, БАФТА и АФИ в същата категория. Очаква се да вземе и „Оскар“.

В категорията са номинирани още осем ленти, като

„Паразит“ може да донесе голямата печалба за много хора

Вторият най-предпочитан от почитателите на залозите е „Паразит“ на Бонг Джун-хо. Тук залозите са по-рискови, но могат да донесат голяма печалба в случай, че южнокорейската лента спечели голямата награда.

Според изчисления на „Уолстрийт джърнъл“ ако заложите 100 долара на „1917“ това ще ви донесе обратно 143 долара, но залагайки същата сума на „Паразит“ можете да спечелите около и над 550 долара.

Повечето букмейкъри предлагат и комбинирани залози, тъй като „Паразит“ е номиниран и в категорията за най-добър международен филм. Ако лентата бъде отличена и в двете категории, което само по себе си ще бъде безпрецедентно, това би донесло голяма печалба за всеки заложил.

Снимка: Getty Images

Хоакин Финикс и Рене Зелуегър ще имат и „Оскар“ в колекцията си

Не е изненадващо, че останалите категории следват същата схема. В категориите за най-добра мъжка и женска главна роля фаворити, очаквано, са Хоакин Финикс за „Жокера“ и Рене Зелуегър за „Джуди“.

Снимка: Getty Images

До момента и Финикс, и Зелуегър жънат успехи на други големи церемонии. И двамата бяха отличени с награди „Златен глобус“, БАФТА и тази на Актьорската гилдия.

В категориите за поддържаща мъжка и женска роля фаворити твърдо остават Брад Пит за ролята му в „Имало едно време… в Холивуд“ и Лора Дърн за „Брачна история“.

Снимка: Getty Images

Наградата за режисура сигурно няма да отиде при Мартин Скорсезе

Всеки запален киноман е наясно, че когато и Мартин Скорсезе да получи награда „Оскар“ все е прекалено късно. За жалост, и тази година култовият режисьор вероятно няма да бъде награден. Работата му по „Ирландецът“ е на предпоследно място в таблиците на букмейкърите.

Фаворит за наградата отново е Сам Мендес за военния епос „1917“.

Дали тазгодишните награди „Оскар“ ще донесат изненади – предстои да разберем. Церемонията по връчването им е на 9 февруари.