Още от първото издание на наградите „Оскар“ през 1929 г. Американската филмова академия определя кой е най-добрият филм за дадената година.

Тази категория, обикновено, е и най-трудна за гласуване за членовете на академията. В някои от годините изборът изглежда абсолютно невъзможен.

1979 г.

През тази година са номинирани едни от най-култовите заглавия в киното – „Крамър срещу Крамър“, „Ах, този джаз“, „Апокалипсис сега“, „Откъсване“ и „Норма Рае“.

Невъзможно е да се избере между колосалния шедьовър на Франсис Форд Копола „Апокалипсис сега“ и мрачният мюзикъл „Ах, този джаз“.

Кой филм печели? „Крамър срещу Крамър“.

1989 г.

През тази година е може би един от най-разочароващите за публиката избори на най-добър филм. Тогава са били номинирани „Да возиш мис Дейзи“, „Общество на мъртвите поети“, „Левият ми крак“, „Поле от мечти“ и „Роден на четвърти юли“.

Ролята на Даниел Дей-Луис в „Левият ми крак“ е била предпочитана от зрителите за победител, следвана от „Роден на четвърти юли“.

Кой филм печели? „Да возиш мис Дейзи“.

1990 г.

Номинираните през тази година отново са култови заглавия в киното - „Танцуващият с вълци“, „Пробуждане“, „Дух“, „Кръстникът III” и „Добри момчета“.

Всеки запален киноман със сигурност е гледал тези заглавия и трудно може да избере между тях. И въпреки огромните залози, че именно „Кръстникът“ ще вземе голямата награда. „Добри момчета“ на Мартин Скорсезе е бил фаворит на публиката за победител, но наградата отива при друг

Кой филм печели? „Танцуващият с вълци“ с режисьор Кевин Костнър.

1994 г.

Тогава за „Най-добър филм“ за били номинирани „Форест Гъмп“, „Четири сватби и едно погребение“, „Криминале“, „Състезание с въпроси“ и „Изкуплението Шоушенк“. По това време „Криминале“ на Куентин Тарантино предизвиква фурор в кино общността и битката е била изключително ожесточена. „Изкуплението Шоушенк“ пък се превръща в моментална класика.

Кой филм печели? „Форест Гъмп“ на Робърт Земекис. Той е награден и за режисура, а Том Ханкс взима за главна мъжка роля.

2005 г.

През тази година се разиграва една от най-големите несправедливости в историята на Оскарите, според публиката. В категорията за най-добър филм са номинирани „Сблъсъци“, „Планината Броукбек“, „Капоти“, „Лека нощ и успех“ и „Мюнхен“.

Докато от сегашна гледна точка „Планината Броукбек“ изглежда най-добрият избор, следван от „Капоти“ с Филипс Сиймур Хофман, Академията не мисли така.

Кой филм печели? „Сблъсъци“