Най-емблематичният музикален фестивал във Великобритания „Гластънбъри“ няма да се състои за втора поредна година заради пандемията от коронавирус, съобщават световните медии.

„С огромно съжаление трябва да обявим, че тазгодишното издание на „Гластънбъри“ няма да се състои и това ще бъде още една принудителна нулева година за нас“, пишат организаторите Майкъл и Емили Еавис.

Петдневният фестивал за музика и изкуства се провежда всяка година. Обикновено той привлича над 200 000 зрители.

Пред „Юронюз“ от индустрията коментират, че решението „Гластънбъри“ да не се проведе ще повлияе и на останалите световни фестивали през 2021 г., тъй като това изпраща сигнал към зрителите.

В официалната позиция на фестивала се съобщава още, че билетите, които зрителите са закупили през октомври 2019 г., могат да бъдат презаверени за 2022 г.

„Изключително сме благодарни на всички, които сте направили депозит за билети за фестивала. Уверени сме, че ще можем да направим нещо много специално за всички през 2022 г.“, пишат организаторите.

В момента Великобритания е в разгара на много тежка втора вълна на новия коронавирус. Ситуацията е значително по-сложна от тази през пролетта заради новия щам на вируса, който е значително по-заразен.