Вчера стартира петдневният фестивал за съвременно изкуство и музика Glastonbury. Британският фестивал е един от най-дълго провежданите в музикалната история.

Оригиналното име на фестивала е Pilton Pop, Blues & Folk Festival и се провежда от 1970 година насам. Майкъл Евис, собственик на фестивала и до днес, организира събитието на собствената си земя. Евис почти се разорява, защото финансира всичко със собствени пари. Идеята за Glastonbury се родила, след като гледал концерт на открито с главен гост Led Zeppelin.

Снимка: Reuters

Билетите за първото издание на фестивала са били с цена 1 паунд, а днес най-скъпите комбинирани пакети излизат около 600 лева на човек.

Glastonbury е най-големият фестивал в света, който се провежда на поляна. На първото му издание публиката е едва 1500 души, докато днес е около 175 хиляди души. За първи път се провежда на 19 септември 1970 година, като главен гост на събитието са групата The Kinks.

Снимка: Reuters

Известната сцена-пирамида е построена през 1981 година, като структурата седи целогодишно на мястото на фестивала. През зимата се използва като хамбар за складиране на сено.

Снимка: Reuters

Организирането на толкова голям фестивал не минава без проблеми – Glastonbury е най-многоброен през 1990 година, когато ден след края на програмата охраната и посетителите се сбиват. Поради тази причина организаторите си взимат почивка през 1991 година да премислят стратегията си.

Снимка: Reuters

Макар Glastonbury Festival да се свързва предимно с музикалните изпълнения, оригиналният замисъл е фестивал за съвременно изкуство. В момента там се играят театрални постановки, правят се изложби и пърформанси.

Снимка: Reuters

През 2005 година посетителите на фестивала са изненадани от неприятно време, което е нетипично дори за Великобритания. За няколко часа в района се излива количеството дъжд за два месеца. Палатковия лагер е наводнен, сцените също. След няколко дни дъжд в последния ден изгрява слънце и изданието на фестивала за 2005 се превръща „в най-щастливото до момента”, казват организаторите.

Снимка: Reuters

След 2005 година един от задължителните аксесоари на всички посетители са гумените ботуши.

Натрупаният през годините списък с музиканти, изявили се на сцените на Glastonbury, е не по-малко впечатляващ. Сред тях са имена като Дейвид Бауи, The Cure, Oasis, Radiohead, The Prodigy, Coldplay, Пол МакКартни, U2, Rolling Stones, Metallica и много други.