В романа „За мишките и хората“ Джон Стайнбек пише, че „страхът от ближния провокира все по-рядка подкрепа помежду ни“. Екипът на хижа „Ловна“ в Рила обаче силно вярва, че планината сближава хората и действа като лекарство срещу констатацията на американския писател.

Хижарството като призвание

Полина Димитрова се влюбва в хижа „Ловна“ от пръв поглед. И е хижар вече повече от година. Магията на мястото завладява сърцето, душата и тялото ѝ, така тя става безразсъдно готова на всичко, за да продължи то да съществува.

„В днешния забързан свят често забравяме да обърнем внимание на душата си. Душата се храни от пътешествия, приключения, красиви гледки и срещи. В града се разминаваш, по някога се усмихваш на непознат, понякога просто го подминаваш. В планината е друго. Тук хората идват и остават и когато дойде време за тръгване, раздялата е с прегръдки“, разказва Полина.

Снимка: Славомир Чифлигаров

А когато има и армия от хижари, това стига, за да си истински победител.

„Хижарът трябва да познава планината като петте си пръста. Трябва да може да се погрижи за хората във всякаква ситуация. Да ги упъти, да им окаже първа долекарска помощ, да ги стопли, да ги нахрани“, казва момичето.

Голяма част от хижите са морално остарели

Хижите в България са собственост на Българския туристически съюз, като същите се отдават под наем и цялата грижа и отговорност остава за стопаните. Още при подписване на договор с БТС, концесионерът прави инвестиционна програма за подобрения по хижата, които са изцяло за негова сметка.

Снимка: Славомир Чифлигаров

„През 2019г. само в хижа „Ловна“ са направени подобрения на стойност 30 хил. лева (нова дограма, ремонт на бунгала и хижа - подове, тавани, стени, кухня, баня. Тепърва предстоят ремонти на покрив, ел. инсталацията, монтиране на соларни панели, изграждане на интелигентна отоплителна система“, разказва Полина.

Това е всъщност е и причината, поради която се стартира благотворителната кампания "За хижите и хората", която се провежда в хижа „Ловна“ този уикенд от 14 до 16 август.

„За хижите и хората“:  Събитие с кауза

Богатството на планината е, че всеки сезон ти разкрива своите красоти и ти дава възможност да практикуваш любимите си спортове. В планината можеш да преживееш 4 сезона за един ден. Затова и трябва винаги да си подготвен за нея и да не я подценяваш.

„Много е важно хората да са подготвени за планината и всъщност такъв тип събития, които ти дават подготовка за поведение и оценяване на рисковите ситуации са изключително необходими“, смята Полина.

Снимка: Славомир Чифлигаров

Финансиране за събитието е изцяло от хижата. Всички лектори, треньори, инструктори за въжен парк и музиканти даряват времето и знанията си в полза на кампанията, абсолютно доброволно. Всички разходи като данъци, транспортни разходи, разходи за хранителни продукти и всякакви спомагателни дейности, нужни за реализиране на събитието са за сметка на хижата.

„В социален план планираме да продължим с организирането на полезни събития за хората и след като подпомогнем хижа „Ловна“, бихме искали да продължим инициативата към следващи, нуждаещи се хижи. Мечтата ни е да пораснем. “- допълва Полина.

Този уикенд се очакват много преминаващи през хижата, като организаторите на събитието се  надяват времето да бъде на тяхна страна.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!