Вазовите „Чичовци“ – един съвременен прочит на Софийската опера и балет.

Те завиват себе си със световните граници, докато сърбат кафе в епицентъра на грандиозен скандал между Варлаам и Салямсъза. За един капчук, гръбнака на шаран и вапцвана котка. Те са Чичовците, без които картата не може да бъде разместена.

И сякаш по план операта "Чичовци" от Лазар Николов по едноименната повест на Иван Вазов оживява за първи път на сцената на Софийска опера и балет, когато големият свят „отново се обръща с хастара на горе“.

„Далеч сме от битовите изразни средства на една сатира и пародия. Пренасяме действието в наши дни. От днес Чичовците на са в Джаковото кафене, а в един луксозен санаториум за рехабилитация, където далеч от проблемите на света те политиканстват и търсят решаване съдбите на Европа от своите гледни точки. Тази изолация ги прави още по-закрепостени, консервирани, без никаква визия за бъдещето. Мечтаят за свобода, но всъщност трябва някой друг да им я извоюва“, разказа акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Костадин Андреев изпълнява ролята на Иванчо Йотата, а Атанас Младенов – тази на хаджи Симеон.

„Мисля, че вечният спор винаги е бил един и същ - личността срещу обществото. Понякога личността е сама за себе си, а понякога е жертва на обществото“, казва Младенов.

За диригента Жорж Димитров класиката се сблъсква по необикновен начин с творчеството на Лазар Николов, дори 100 години след неговото рождение.

„С тази опера за първи път се сблъсквам с неговото творчество и бих казал, че неговият език е абсолютно уникален и не подражава никому“, казва диригентът.

Разбира се, спор на мъже без техните жени е невъзможен. Затова в сценичния вихър на българщината двете познати съседки подклаждат нагорещеното от поколения безсмислие до следващ конфликт.

Гергана Русекова играе ролята на Селямсъзката, а Рая Тетева - тази на Варлаамица.

На въпрос каква трябва да бъде съвременната стъпка, така че да избегнем злободневния спор на Чичовците, те казват – да търсим доброто и това, с което можем да бъдем полезни на хората около себе си.