„Действа по-добре от всяко лекарство!“ - надали човек очаква по подобен начин да му опишат изживяване с малък плавателен съд, яко гребане и много вода... но за Слави, който тъкмо е излязъл от Марица след първото си водно приключение, наистина преживяването е много по-лековито от каквато и да е терапия.

Може би единственото положително на живота по време на глобална пандемия е, че се научихме да ценим времето, прекарано с близките ни, разбрахме колко зависими сме един от друг, като видяхме какво всъщност значи да сме изолирани. Докато забързаният ни градски живот се разпадаше в паника и хаос, природата единствена ни даряваше с капка спокойствие. Разходката в парка, пикника на поляната край някоя река и играта с кучето се превърнаха в най-голямото ни развлечение и средство за релаксация.

Снимка: Стела Тодорова

Сега не сме в локдаун, но нищо не пречи да запазим добрите навици на общуване с природата. Именно това е мисията на пловдивската фондация „Кентавър арт“. Тя предоставя на всеки желаещ възможността да продължи със забавленията на открито със своя “Клуб за водни приключения“.

“Единственото, което трябва да притежава човек, за да участва е любопитство към новото“, категорични са от организацията. Идеята на инициативата е участниците да усетят удоволствието от водния спорт каякинг, докато едновременно с това опознават отблизо и по нов начин река Марица и други водоеми във България.

„Да се намираш измежду малки островчета, да плаваш в кристално-синята вода, а посоката да я управляваш ти, е тръпка, която силно препоръчвам“, заяви Маги като представител на младите членове на клуба.

Две десетилетия работа с млади хора

Вече 20 години организацията се занимава активно с артистична, психологическа и психотерапевтчина работа с деца и младежи в риск, както и популяризирането на методите „Психодрама“ и “Фотодрама“.

“Има деца участвали в наши предишни социални проекти, които сега подкрепят дейностите ни. Те са вече пораснали, а някои от тях са създали свои семейства. Наистина е приятно усещането за една развиваща се във времето връзка с тях“, разказва Константин Бандеров, управител на фондацията и администратор на проекта.

Снимка: Стела Тодорова

Срещите с тайните и очарованието на природата, както и новите запознанства са причините за най-новия им проект: „Предоставяме възможност на желаещите да преживеят едни красиви моменти от срещата с живата вода, с нейните обитатели, с нейната природа. Събитията на непознато до момента място винаги действат много освежаващо и зареждат с енергия. Като се надяваме малко по малко така хората да започнат да чувстват и отговорност към съхранението на тази красота, да се грижат за нея“.

За участие в събитието не е нужна членска такса и обикновено продължителността му е от един до три дни, в зависимост от неговото местоположение, като почти винаги бива последвано от барбекю или пикник. Дати има няколко пъти в месеца.

Предишни локации са река Марица, река Дунав, язовир Пясъчник, язовир Студен кладенец, язовир Широка поляна и язовир „Доспат“. 

Снимка: Стела Тодорова

Участниците могат да плават групово, а за по-смелите са на разположение и индивидуални каяци. Винаги професионалист ръководи целия процес.

Фондацията разполага с лодки за различен тип водни басейни, включително и спасителни жилетки, като разбира се по време на събитието винаги присъства поне един професионалист, който да ръководи процеса и да осигури спокойствие на присъстващите.

Всеки е добре дошъл

Добре дошли са всички малки и големи, които не се притесняват да се измокрят, както и техните домашни любимци. Желаещите могат да се включат в групата във Фейсбук „Клуб за водни приключения“ или да последват страницата, като така ще следят всички новости около събитията.

Снимка: Стела Тодорова

“Проектът е ценен поради това, че подкрепя и развива гражданските взаимотношения, като ги обединява около една по-мащабна идея“, коментират организаторите на клуба.

Уморени след дългия ден прекаран във водата, Слави и двете му дъщери заявиха, че и за тримата си е било „едно истинско водно приключение“.

Стажант-репортер: Стела Тодорова