Фотография и лирика си дават среща, за да създадат изкуство от ново поколение. Това, което събра тези две арт форми, е... използваният до момента за значително по-прозаични неща QR код. Той е връзката между изразните средства на първата в България озвучена изложба. Кодът дава на всеки зрител възможност да се потопи в кадъра с помощта на подходящ за изображението стих.

Ники Шуманова
Снимка: Личен архив

Зад проекта стоят Ники Шуманова и Рая Тошева. Ники създава фотографиите, а Рая пише стихотворенията. Поетесата иска „Обичам се“ да е една „необикновена“ стихосбирка и двете започват работа по необичайния проект.

Интерактивната изложба с кадри носи същото име и същото послание: „Когато слеем светове се ражда обич“.

Рая Тошева
Снимка: Личен архив

С помощта на технологията, всеки от нас може да получи интимното изживяване на книгата в изложбената зала или мащаба на експозицията в уюта на собствения дом.

Как звучи тази снимка?

На въпроса как биха определили преживяването, докато „слушаме" снимките, Рая и Ники отговарят така: „Потапяне. Оставаш само ти с думите, снимките и музиката. Между кориците е скътан един малък свят, който разгръща различни картини и преживявания провокира читателя да се завърне към своите.“

Снимка: Личен архив

Гласовете, които озвучават стиховете в изложбата и книгата, са главно на Ники Шуманова, но участие имат и актрисата Гергана Стоянова и хореографът Стефан Витанов.

Снимка: Личен архив

Освен всички други емоции, които можем да изпитаме чрез фотопоетичните сътворения, книгата и съдържанието ѝ могат да действат и като терапия – или поне така смятат от клиника, която е предложила на Ники и Рая да работят заедно за лечението на хора.

Изкуство и криза, криза и изкуство

Да ходим на различни изложби, да посещаваме чуждестранни музеи, да гледаме концерти и театрални постановки от дивана в хола вече не е нещо невъзможно. Това стана „новата нормалност“, както напоследък всички обичаме да описваме заобикалящия ни свят. Този „локдаун“ се отрази добре на някои, а на други създаде големи финансови и психически проблеми.

Снимка: Личен архив

За културата и за артистите това е трудно време, в което те трябва да се научат да живеят с много малка аудитория или дори без такава. Ники и Рая казват, че тяхната публика продължава да търси „живата“ връзка с твореца.

Според тях може да е модерно да се говори за ниската култура на обществото, но промяната трябва да започне от вътрешния свят на всеки един човек. Не е случайно, че проектът, част от който е интерактивната изложба, се казва „Изкуството ражда култура“.

Снимка: Личен архив

Следващата изложба на Ники и Рая е в Ловеч на 11 септември. Виртуално можете да се запознаете с изкуството им на страницата „Фотопоетични сътворения“ във „Фейсбук“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!