Мъжете, които приемат витамин С под формата на добавка, са изложени на по-висок от средния риск от развитието на камъни в бъбреците, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от шведско изследване, обхванало над 22 000 участници.

"Отдавна се допуска, че високите дози витамин С са свързани с повишен риск от камъни в бъбреците, тъй като част от абсорбирания от тялото витамин се отделя в урината като оксалат - един от ключовите компоненти на бъбречните камъни", пишат авторите на проучването от института "Каролинска" в Стокхолм.

Специалистите са използвали данните от мащабно изследване, обхванало над 22 000 мъже на и над средна възраст, които трябвало да отговорят на серия от въпроси за начина им на живот
и хранене. Впоследствие участниците били наблюдавани в продължение на 11 години.

Данните са за 907 мъже, които редовно употребявали таблетки витамин С и над 22 000 мъже, които не използвали никакви хранителни добавки.

Сред мъжете, приемали витамин С, 3,4 процента развили камъни в бъбреците за първи път в хода на изследването в сравнение с 1,8 процента сред тези, които не приемали добавки. Най-голям риск бил отчетен за участниците, които приемали витамин С най-малко веднъж дневно.

Откритието не показва, че витаминът предизвиква образуването на бъбречни камъни. Изследователите обаче смятат, че поради липсата на изяснена полза от приема на високи дози, хората, които в миналото са имали подобен проблем, трябва да се замислят, преди да посегнат към допълнителни добавки. Вероятността да развият камъни в бъбреците е по-голяма за мъжете, отколкото за жените, отбелязват специалистите.

Данните от настоящото проучване не означават, че мъжете не трябва да си набавят витамин С чрез плодове и зеленчуци, тъй като антиоксидантът е важен за здравето на мускулите и костите, а недостигът от него може да причини скорбут.

В Швеция добавките обикновено съдържат 1000 милиграма витамин С на таблетка. В САЩ съдържанието е 500 или 1000 милиграма.