През юни Дворецът на дожите във Венеция ще отвори врати за туристи. Губернаторът на областта Венето Лука Дзая се надява скоро да бъде възстановен туризмът в региона - и плажният, и културният.

"Венето е най-големият туристически регион, който приема 70 милиона туристи годишно. Общият оборот на туристическия сектор е 19 милиарда евро. И това е основата на нашата икономика. Готови сме да приемем всички - нашите гости от Русия, Германия, Франция, Испания, Австрия, всички, които винаги идват при нас", каза Дзая, цитиран от световните агенции.  

Снимка: БГНЕС / EPA

Той припомни, че миналогодишното наводнение във Венеция е нанесло щети за около един милиард евро.

А преди дни кметът на Венеция Луиджи Бруняро се обърна с прочувствена молба към туристите да се завърнат в града с каналите, веднага щом бъдат отменени ограниченията заради пандемията.

В областта Венето не само Венеция е популярна туристическа дестинация, но и Верона, езерото Гарда, както и курортите на Адриатическото крайбрежие. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Културните обекти в цяла Италия се подготвят постепенно да отворят след облекчаването на органичителните мерки в страната срещу разпространението на новия коронавирус. 

Колизуемът в Рим планира да отвори в края на май, като  подготвя стриктни мерки за посетителите, сред които е и дистанционно измерване на температурата. 

Ватиканските музеи, които са сред най-популярните в света,  както и археологическите разкопки на Помпей трескаво се готвят да заработят отново.

Снимка: БГНЕС / EPA

На 2 юни се готви да заработи за посетители и Галерия дел Академия във Флоренция. И галерия "Уфици" възнамерява скоро да посреща посетители.

Културните институции в Италия планират да ограничат броя на посетителите и да гарантират стриктно спазване на дистанция, за да се предотврати разпространяването на новия коронавирус. 

Италия е сред европейските страни, засегнати най-силно от новия коронавирус.