Венеция се готви да посрещне туристи това лято. Италия стана първото огнище на коронавируса в Европа, но се надява да се върне към нормалността до началото на юни.

От понеделник Италия влезе във втора фаза на борбата с COVID-19. След 55 дни на пълна карантина, ограниченията се отменят поетапно. Разрешават се разходките на открито и индивидуалните тренировки.

Снимка: btvnovinite.bg

Посещението на близки ще става задължително с маска, но големите семейни събирания все още не са позволени. Премиерът Джузепе Конте призова съгражданите си да бъдат разумни и предпазливи, защото бъдещето на страната е в ръцете на гражданите. 

Работодателите са длъжни да дезинфекцират работните места и да гарантират безопасно разстояние между служителите. Специален протокол от мерки е издаден за хотелиерите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хотелите са готови да започнат работя, а с тях и целият град. Липсват ни само туристите. Надяваме се да ги видим в средата на юни или в началото на юли. Искам да кажа на всички италианци, че с новите правила хотелите във Венеция ще са напълно безопасни“, подчерта председателят на Асоциацията на хотелиерите във Венеция Клаудио Скарпа.

Снимка: btvnovinite.bg
Първите туристи ще видят и нещо доста необичайно - чистите канали на Венеция. Заради липсата на лодки и гондоли водата се избистри, като в града се върнаха отдавна изчезнали морски обитатели.

По-малките в туристическия бранш обаче недоволстват. Без подкрепа от правителството, бизнесът им е пред фалит.

Снимка: btvnovinite.bg
Баровете, ресторантите, фризьорските и козметичните салони ще отворят врати последни при условие, че всички мерки до момента дават желания резултат. По време на извънредното положение работиха магазините за храна и стоки от първа необходимост, както и заведенията, които правят доставки на храна по домовете.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се всички магазини да могат да отворят врати от 18 май. Проблем за работещите родители ще бъде отглеждането на децата до септември, когато се очаква да отворят детските градини и училищата.