През 1999 г. Американската филмова академия публикува списък на най-великите актьори на XX век. Единственият от тях, който е жив в момента, в големият Сидни Поатие. Днес той навършва 93 години.

Роден преждевременно в Маями, докато майка му е на посещение при роднини, актьорът с бахамски произход получава американско гражданство при раждането си. Това му позволява когато е на 15 да отиде в САЩ и да започне работа, а на 16 години, след като лъже за възрастта си, се записва в армията.

Първоначално Поатие започва като театрален актьор, но след време е открит от холивудските продуценти и попада в киното. Първото му участие е във филма „Без изход“, а по-голяма популярност получава след участието си в „Blackboard Jungle“.

Може би най-значимият филм на Сидни Поатие е „Непокорните“ от 1958 г., който му носи първата номинация за „Оскар“. Това е първата номинация за чернокож актьор в главна роля. Поатие не успява да получи наградата за този филм, но я получава през 1964 г. за филма „Лилии на полето“.

Той е едва третият афроамериканец, който получава признание от Американската филмова академия и в продължение на 38 години остава единственият с награда за главна роля.

На сайта LadyZone.bg може да научите повече за Сидни Поатие и невероятните му успехи в киното: